Kalbin Anatomisi ve Dolaşım

Daha önceki yazılarda kalbin göğüs kafesi içinde sternumun arkasında yerleştiğini ve sola eğik olduğunu söylemiştik. Kalbin içinde 4 bölme vardır. Bölmelerin ikisi yukarıdadır. Bunlara atrium denir (şekilde 1 ve 3). Aşağıda ise atriumlar ile bağlantılı iki boşluk daha vardır. Bunlara da ventrikül (2 ve 4) denir. Sağ atrium ve sağ ventrikül tıpkı soldakiler gibi birbirine açılan kalp kapakçıklarına sahiptir. Ancak kalbin sağ ve sol tarafı arasında bir bağlantı yoktur. Miyokard yani kalp kası kalbin sağını ve solunu ikiye ayıran bir duvar gibidir. İşte bu nedenle kalp, sağı ve solu aynı anda çalışan iki pompa gibidir.

Bütün vücudun toplar damarlarından gelen oksijeni kullanılmış kan, kalbin sağ atriumuna girer ve oradan da sağ ventriküle akar. Bu olay diyastol sırasında gerçekleşir. Sonra gelen sistol ile sağ ventriküldeki kan içindeki karbondiyoksiti verip yerine oksijen almak üzere kalbe pompalanır. Aynı anda kalbin sol tarafında da az önce sağdan çıkıp akciğere yollanan kan, oksijenlenmiş olarak sol atriuma ve oradan da sol ventriküle dolmaktadır. Bir sonraki sistolde kan sol ventrikülden AORT adını verdiğimiz büyük damar ile tüm vücuda pompalanır. Artık bu kan tüm organlara ve bu organların hücrelerine dağılacaktır. Böylece hücrelerimiz kandaki oksijen sayesinde nefes alabilecektir.

Kalbin içinde KAPAKÇIK dediğimiz 4 yapı vardır. Bunlardan ikisi atriumlar ile ventriküller arasındadır. Diğer ikisi ise ventriküllerden çıkıp (sağda) akciğere ve (solda) aorta açılan noktadadır. Bu kapakçıklar tıpkı sübap gibi çalışır. Yani tek bir yöne açılır, tersine açılmaz. Böylece kan sistol ve diyastol sırasında hangi akışı izleyeceğini bilir. Eğer kalbin bu yapıları bozulursa bu duruma da KAPAKÇIK HASTALIKLARI denir.

Anlaşıldığı üzere kalbin görevi kanın oksijenle yüklenmesini sağlamak için kanı akciğere pompalamak, sonra da oksijen ile dolan kanı tüm vücuda pompalamaktır. Kalbin sağı ile solunun arasında bir duvar olması da karbondiyoksitli kanın oksijenli kan ile karışmaması içindir. Hücrelerimiz ölmemek için kalbin pompaladığı kana ihtiyaç duyar. Kan da kalpten tüm organlara gidebilmek için damarlarda ilerler. Dolayısıyla tam bir oksijenlenme yani doğru dolaşım için akciğerin sağlam olması, kalbin başarıyla sistol ve diyastol yapabilmesi, damarların da içinin temiz olması, tıkanık olmaması gerekir.

 

EmoCardio Hasta Takip Sistemi

Bizi Sosyal Medyada Takip edin

© Copyright Emoda Yazılım 2022

Bütün hakları saklıdır ®